Eğer meditasyona yeni başladıysanız veya başlamayı düşünüyorsanız bu yazım sizlere yardımcı olacaktır. Başlangıçta pek çok kişi meditasyon yapamadığını ve yapamayacağını düşünerek yoldan geri dönüyor. Bu çok normal. Tabi normal olan yoldan geri dönüp vazgeçilmesi değil 🙂 İlk birkaç denemede hemen meditasyon hali içine girememeniz çok normal. Nasıl ki bisiklete binmesini bilmeyen biri ilk sürüş denemesinde bisikleti alıp hemen yollara çıkıp keyfini süremez ise meditasyonun da aynı şekilde ilk denemelerde keyfine varılamayabilir. Evet bu çok normaldir. Bu yaşınıza kadar sürekli oradan oraya dolaşan bir zihin yapınız ve buna bağlı olarak da sürekli hareket eden bir bedeniniz var. Ve şimdi siz onlara ‘’ sen sus, düşünme, hareket etme, ben zihnimin derinliklerine dalacağım, sakin ve sessiz oturup kozmik bilince bağlanacağım…’’ gibi bir talimat verdiğinizde hemen sizin sözünüzü dinlemeyeceklerdir. İyi bir meditatör olmak istiyorsanız önce bu söz dinlemezliği kabul etmeniz çok iyi olur. Kabul ederseniz savaşmazsınız ve siz savaşmadığınızda zamanla karşı taraf da ( durmadan hareket eden zihniniz ) size karşı direnç uygulamaktan vazgeçecektir. Ve siz de yolunuza daha kolay devam edebileceksiniz. Şimdi bu kabulü verdikten sonra kendinize bir ay kadar zaman tanıyın ve aşağıda yazdığım temel ilkelere uygun olarak her gün en az 20 dakika meditasyon alıştırmalarınızı yapın. Ve kararınızı ondan sonra verin J bakalım yapabiliyor musunuz yapamıyor musunuz ? Bana da bir mesaj ya da mail ile iletirseniz sevinirim 🙂
- Meditasyonunuz için bir süre belirleyin ve bu süre boyunca sizi bölebilecek her şeyi ortadan kaldırın ya da kapatın (tv, radyo, telefon vb.) Etrafınızda başkaları varsa onlara belirlediğiniz süre boyunca sizi rahatsız etmemelerini söyleyin. Elinizde olmayan sebepten dolayı dışarıdan gelebilecek her hangi bir uyarana karşı tepki vermeyin. Bırakın kapı çalsın, korna çalsın… Hayati bir tehdit olmadığı sürece tepkisiz kalın. Göreceksiniz ki hayat bu şekilde de akmaya devam edecek.
- Her gün mutlaka meditasyon çalışmanızı yapın. Aynı saat diliminde olmasına özen gösterin.
- Aç karnına veya yarı aç karnına yapın.
- Mümkünse aynı yerde yapın. Kendinize bir meditasyon köşesi yapabilirseniz çok daha iyi olur.
- Lotus pozisyonunda veya bağdaş kurup oturun, sırtınız tam dik dursun. Kalçanızın altına küçük bir minder koyarak dizlerinize olan baskıyı hafifletebilirsiniz.
- Nefesinize odaklanıp bedeninize girip çıkışını takip edin.
- Haftada bir toplu meditasyon grubuna katılın. Grubun enerjisinden yararlanabilir meditatif hale geçmenizi kolaylaştırabilirsiniz.
- Ruhsal alanla ilgili kaliteli doğru bilgi içeren kitaplar, öğretiler okuyun
- Size ruhsal alanda rehberlik yapabilecek inandığınız bir rehberiniz olsun ve kendi iç rehberinizin sesini dinlemeyi öğrenin
- Meditasyondan önce tam veya yarım duş alın. Böylelikle üzerinize yüklenmiş negatif enerjiler varsa onları atmış ve beden dengenizi ayarlamış olursunuz.
- Meditasyonu nasıl yaptığınızı, “iyi, kötü…” diye yargılamayın. Sadece düzenli olarak yapın ve gelişmeleri gözlemleyin.
- Yazımın en başında söylediğim gibi siz meditasyona oturduğunuzda düşünceler gelecektir. Onları gözlemleyin, gelip geçmesine izin verin. Siz o düşünceler değilsiniz. Onlar sadece gelip giden düşünceler. Siz gözlemci pozisyonunda kalın ve her seferinde tekrar nefesinize odaklanın.
Bu ilkelere uyarak bir ay boyunca düzenli olarak her gün meditasyon yapmak için kendinize vakit ayırırsanız muhakkak karşılığını alırsınız. Meditasyon yolculuğunda ilk aşama bedeni ve zihni tek noktaya odaklayabilme sabrından geçiyor. Bu konuyla ilgili önümüzdeki haftalarda daha ayrıntılı yazmaya devam edeceğim ama siz bu arada düzenli meditasyon çalışmalarınıza başlayın 🙂
Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…
NLP Eğitmeni & Yaşan Koçu ICF PCC
Arzu Bıyıklıoğlu