Koçluk Almak işe Yarar Mı?

//Koçluk Almak işe Yarar Mı?

Koçluk Almak işe Yarar Mı?

Ülkemizde koçluk desteği alıp, deneyimleyen çok az kişi olduğundan ve profesyonel koçların sayısının göründüğünden çok daha az olması gerçeğine dayanarak, koçlukla ilgilenen kişileri biraz daha bilgilendirmek için yazmak istedim. Koçluğun işe yarayıp yaramadığından önce belki de koçluğun tam olarak ne olduğunu ve doğru koçu nasıl bulabileceğinizi yazarsam bu sorunun cevabını da vermiş olurum.

KOÇLUK, gerçekleştirmek istediğiniz, başarmak istediğiniz her ne varsa onu sağlıklı, ekolojik bir hedefe dönüştürüp, netleştirmenizi destekleyen sistematik bir çalışmadır.

Hayatınızdaki değişimi gerçekleştirmeniz için ihtiyacınız olan içinizdeki potansiyeli çıkarmanıza, performansınızı artırmanıza, kişisel motivasyon sisteminizi yaratmanıza böylelikle de hedefinize en hızlı ve en sağlıklı şekilde ulaşmanıza imkan yaratan ortaklaşa bir çalışmadır.

iş, para, sağlık, kariyer, ilişkiler, evlilik, sosyal hayat, kişisel gelişim… gibi yaşam alanlarınızdaki sorunlarınızın üstesinden gelmenize, bu alanlardaki tatmin seviyenizin yani yaşam kalitenizin artması için farkındalık sağlayarak harekete geçmenize yardımcı olur.

Koçluk alan kişi, kendini daha iyi tanır, yapabilme, başarabilme gücünün kendi elinde olduğunu bilir ve sürekli bir gelişim içine girer. Kafa karışıklığınız, enerji düşüklüğünüz, motivasyon eksikliğiniz ya da yön belirsizliğiniz var ise bunları koçluk desteği ile aşabilirsiniz.

Kararlar alıp, hedefler koyup, kısa sürede yoldan çıkıyor, süreci tamamlayamıyorsanız koçunuz sizin yolda kalmanızı, size uygun yöntemlerle destekler. Eğer hayatınızda bir şeyler sık sık ters gidiyorsa, bulunduğunuz ortamdan memnun olmamanıza rağmen oradan çıkmak için adım atacak haliniz de yoksa, şikâyet etmekten bıkmışsanız ve artık eyleme geçerek, kendi hayatınızda fark yaratmak istiyorsanız yine koçluk size çok büyük destek verir.

Benim en büyük mutluluğum koçluk alıp kendi hayatları üzerinde kısa sürede büyük farklar yaratanların olumlu değişimini görmek… 🙂 Yosun kaplı kabuklarından sıyrılıp, içlerindeki incinin parıltısıyla gözleri kamaştırdıklarına tebessümle bakabilmek… 🙂 Ve onların arkasından “iyi ki gelmişsin, iyi ki kendin için bir şeyler yapamaya karar vermişsin” diyerek yeni bir hayata uçuşlarını seyretmek… 🙂

Peki, şimdi de DOĞRU KOÇ'u seçerken dikkat edecekleriniz neler olmalı, biraz da ona bakalım:

– Sertifikalarını tamamlamış olması,

– Kendisin denetleyen bir kuruma bağlı olması

– Koçluk öncesi başarılı bir iş hayatının, kişisel başarısının olması

– Güven vermesi,

– Önyargısız, dinleyen ve eşit olduğunuzu hissettirebilmesi, (Koç, sizden üstün bir kişi değildir.)

– Her çalışmadan sonra size geribildirim vermesi ve sizden geribildirim alması,

– Koçluk seansı dışında hafta boyunca size eyleme yönelik çalışmalar vermesi,

– Sürekli gelişime ve değişime açık olması,

– Ben oldum diyen değil; her an olmaya devam eden, kendini de geliştiren bir olması,

– Kesinlikle akıl veren, yönlendiren değil, size cevaplarınızı ve kendi gücünüzü bulmanızı ve eylem içinde olmanızı destekleyen bir koç olmasına dikkat etmelisiniz.

Evet, kendinize uygun, profesyonel, işine kendini adamış ve koçluğu yaşam tarzı haline getirmiş bir koç bulduğunuzda ve düzenli olarak çalışmalara katılıp, size verilen çalışmaları yaptığınızda koçluk çok işe yarar… 🙂

Koça gidecek maddi imkânınız yoksa grup çalışmalarına katılarak, kişisel gelişim kitapları ve makalelerini sürekli okuyarak, kendinizi yolda tutmak için kendinize koçluk yapmayı öğrenebilirsiniz. Kişinin kendisine yapacağı en büyük yatırım, kişisel gelişim sürecinin içinde olmasıdır. Kendinize bir yıl zaman tanıyın, kendinizi değişim ve gelişim konusunda destekleyin. Geçen sene kendinizi geliştirmeye, keşfetmeye adamış olsaydınız şu an çok daha farklı bir zihin ve ruh hali içinde olurdunuz. Eğer şimdi kendinizi bu yola sokarsanız seneye bu zamanlarda çok daha iyi bir yaşam kalitesi içinde olursunuz. Sonraki yıllarda bu, çok daha kolay olacak; çünkü artık sürekli öğrenme ve gelişme alışkanlığınız olacak. Öyle ya da böyle yolda kalacaksınız.

Her gün davranış ve düşüncelerimizle seçim yaparız. şimdi bir kez daha seçim yapın ve hangi yolda kalmak istediğinizi seçin. istemediğiniz, sorunlu yolda mı yoksa istediğiniz çözümlü yolda mı kalmak istiyorsunuz? Koçluk hayallerin, hedeflerin yolunda kalmak, o yolda ilerlemektir…

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu